HTML

Oshotól

Osho : Agyagmécsesek

Osho könyv. Eredeti cím: "The Earthen Lamps" Egy másik címén: "Pointing the way?" Előadásokon elhangzott beszédeiből és történeteiből válogatott gyűjtemény. 57 levél 1967-ből. Fordítás az oshoworld.com-ról.

57 levél Osho előadásain elhangzott beszédeiből és történeteiből

2014.06.13. 13:55 oshooo

11. Hová rohansz?

 earthen11.jpg

Mindenkit megkérdezek, mit gondol az életről.  Az élet értelme és értéke az élet kutatásában van elrejtve.
Ha valaki mindössze gyöngyök és kavicsok után kutat, akkor hogyan is lehetne az élete értékesebb annál, mint ami után kutakodik?
A legtöbb ember kicsivé válik a kis dolgok utáni kutatásban, majd végül rájönnek, hogy elpazarolták az élet gazdagságát olyan értékek fellelésébe, amik végső soron, nem is értékek. Mielőtt elindulunk egy úton, jó ha kitaláljuk, hogy hová is akarunk jutni, miért akarunk oda kerülni, és hogy vajon tolerálni tudjuk e majd az oda vezető úton fellépő nehézségeket és a hozzá szükséges kemény munkát. 
Aki nem gondolkozik indulás előtt, gyakran tapasztalja, hogy vagy egyáltalán nem is éri el a célját, vagy ha eljut valahová, akkor már nem is tartja azt a helyet elérésre érdemesnek.
Azt akarom, hogy ilyen hibát ne kövess el az életedben, mert az az egész életet lerombolja. Az élet véges. Az erőd korlátozott. Az időd rövid. Ezért aztán, csak akik gondos mérlegelés után indulnak el - körültekintően és figyelemmel - juthatnak el bárhová is.

Volt egy koldus. Shivlinek hívták. Egy utazáson volt. Út közben látott egy fiatal embert futni és megkérdezte őt: "Barátom, hová futsz?" A fiatal ember megállás nélkül válaszolta: "Az otthonomba." Erre föl Shivli egy elég különös kérdést tett fel. Azt kérdezte: "Melyik otthonodba?" Én is ugyan ezt a kérdést kérdem. Ti folyton rohantok. Mindenki rohanásban van. Kérdem: "Hová rohantok?"
Nem kellene ezt az egész versenyt átgondolni?
Nem lehet, hogy csak azért rohantok, mert mindenki más is rohan? Anélkül, hogy egyáltalán tudnátok, hogy hová érkeztek?
Azt szeretném, ha erre a kérdésre ugyan azt a választ adnátok, mint az a fiatal ember Shivlinek, és akkor az egész lényem táncolna a boldogságtól.
Az a fiatal ember azt mondta: "Csak egy otthon létezik. Isten háza. Én is azt keresem."
Kétségtelen, minden egyéb csak álom. Bármilyen otthon után kutatni, álom. Csak egy igazi létezik; igazi otthon csak egy van, Isten háza, és aki ezt keresi, önmagába kell induljon, mert ott van elrejtve bennünk.
Van bármilyen más ház is, mint Isten háza?
És meg lehet találni Istent bárhol máshol, mint önmagunkban?
Ha én Shivli helyében lettem volna, kérdeztem volna attól a menekülő embertől még egy kérdést. Nem tudom, milyen választ adott volna. De engedjétek meg, hogy elmondjam a kérdést. Azt kérdeztem volna: "Barátom, ha meg akarod találni Istent, miért futsz? Hová futsz? Hogy fogod rohanás közben megtalálni őt, akinek a teljes létezése pontosan itt van. Talán az a vágy az illúzió, hogy majd megtalálod őt a jövőben; Őt, aki az itt és mostban létezik? És ami belül létezik, csak elveszíteni lehet a meneküléssel, az elfutással. Ahhoz, hogy megtaláld őt, talán nem lenne ildomos, hogy megállj, itt maradj, és önmagadban kezd el keresni?"

A bejegyzés trackback címe:

https://agyagmecsesek.blog.hu/api/trackback/id/tr626271253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása