HTML

Oshotól

Osho : Agyagmécsesek

Osho könyv. Eredeti cím: "The Earthen Lamps" Egy másik címén: "Pointing the way?" Előadásokon elhangzott beszédeiből és történeteiből válogatott gyűjtemény. 57 levél 1967-ből. Fordítás az oshoworld.com-ról.

57 levél Osho előadásain elhangzott beszédeiből és történeteiből

2014.07.17. 15:43 oshooo

18. Rókalyuk

agyagmecsesek18_1.jpg

Hallottam egy esetről. A háború napjaiban történt egyszer, egy hirtelen jött bombatámadás alatt. Egy pap egy kis erdei ösvényen haladt valamerre. A támadáskor egyből szaladni kezdett, és egy rókalyukba bújva talált menedéket. A lyuk mélyére érve látta, hogy egy katonai tisztviselő már elrejtőzött odabent. A hivatalnok a sarokba húzódott, hogy mindkettejüknek legyen elég hely. Bombák kezdtek záporozni a közelben. A pap reszketett. Térdre rogyott és imádkozni kezdett Istenhez, hangosan fohászkodott. Mikor felemelte a szemét, látta, hogy a katonai hivatalnok is épp oly hangosan imádkozik, ahogyan ő. A támadás elmúltával a pap megkérdezte a katonai tisztviselőt: "Testvér, jól láttam, hogy te is imádkoztál?" A katona felnevetett és ezt mondta: "Atyám, hogy maradhatna bárki is ateista egy rókalyukban? Maga talán nem félelmében fordult Istenhez? A maga imái talán nem félelemből születtek?"

Emlékezz, hogy a félelmen alapuló vallás nem valódi vallás.
Többre tartom a félelem nélküli ateistát, mint egy hívőt aki fél, mert lehetetlen félelemben élve megtalálni Istent.
Az igazság megtalálásának legelső feltétele a félelemnélküliség.
Csak gondold át, születhet a félelemből bármikor is szeretet? Ha a félelem nem válhat szeretetté, hogyan válhatna imává?
Az ima a szeretet tökéletessége.
De az emberek által alkotott templomok alapzatait a félelem tégláiból építették, és istenüket a félelem érzésétől vezérelve faragták ki. Ezért van, hogy mindenük amijük van, hamis, mert hogy lehetne bármi is igaz azok életében, akiknek az istene sem igaz?
És hol marad a csoda, ha már a lélegzetük is hamis, akiknek a gondolataik is hamisak, akiknek a szeretete is hamis, akiknek az imája is hamis?
A szeretet által, csak a szeretet által valódi az ima.
És megértés által, csak megértés által ismerhető meg Ő, aki létezik.
Azt mondom: a szeretet, és csak a szeretet intenzitása alakítja az életet imává. Azt mondom: ébreszd fel az értelmedet, mert csak a felébresztése által juthatsz el Isten meglátásáig.
Szeretet és értelem – aki e két alapvető mantrát megérti, megismerhet mindent, amit tudni szükséges, amit tudni érdemes, ami tudható.
Hol van Isten temploma? Ha valaki ezt kérdezi, ez a válaszom: "A szeretetben, az értelemben."
Bizonyos, hogy a szeretet Isten, az értelem Isten.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyagmecsesek.blog.hu/api/trackback/id/tr356281214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása