HTML

Oshotól

Osho : Agyagmécsesek

Osho könyv. Eredeti cím: "The Earthen Lamps" Egy másik címén: "Pointing the way?" Előadásokon elhangzott beszédeiből és történeteiből válogatott gyűjtemény. 57 levél 1967-ből. Fordítás az oshoworld.com-ról.

57 levél Osho előadásain elhangzott beszédeiből és történeteiből

2014.07.13. 11:50 oshooo

16. Az öregasszony

Foto: Kerekes István [1x.com]

Az öregasszony nagyon beteg volt. Mivel egyedül élt a házban, sok minden nehezére esett. Egy kora reggel két elegáns hölgy jött hozzá, nagyon vallásos ábrázattal. Szantállal festett jeleket viseltek a kezükön és rózsafüzért hordtak. Az idős asszony szolgálatába álltak és azt mondták: "Isten kegyelméből minden rendben lesz. A hit erő, és sose megy kárba." Az öregasszony bízott bennük. Már csak azért is, mivel egyedül volt és a magányos emberek bízni akarnak másokban. Fájdalmai voltak és a nehéz helyzetben lévő emberek könnyen megbíznak másokban. Ezek az ismeretlen hölgyek egész nap szolgálták. A szolgálatuk és a vallás beszédük miatt az öregasszony bizalma egyre csak nőtt. Késő este, a hölgyek instrukcióit követve, egy tiszta takaróra feküdt, hogy egy szertartás keretében imát küldhessenek Istenhez a gyógyulásáért. Füstölőt gyújtottak, illatos vízzel fröcskölték és az egyik hölgy a kezét a néni fejére téve ismeretlen mantrát recitált. A néni szép lassan álomba merült a mantrák édes zenéjétől. Éjfélkor ébredt. Sötétség uralkodott az egész házban. Mikor lámpát gyújtott a hölgyek már nem voltak sehol. A ház ajtaját nyitva találta, a széfjét pedig feltörve. A bizalma szép kis gyümölcsöt hozott! Persze nem a néninek, hanem a gátlástalan vendégeinek. És ebben nincs is semmi meglepő, mert a hit mindig is a képmutatók, ügyeskedők számára volt gyümölcsöző.

A vallás nem hit, hanem megértés. Nem vakság, hanem az „én" feltárása.
De az emberek kihasználhatóságához a valódi megértés akadályt jelent, ezért inkább a hit mérgét terjesztik.
A gondolkozás lázadás, s mivel egy lázadót nem lehet kihasználni, a „hit" oktatása zajlik.
A gondolkozás tesz minket szabaddá, tesz emberré. A kihasználhatósághoz viszont birkák kellenek, gyenge tudatú követők. Ezért ölik meg a gondolkozást és táplálják a hitet.
Az ember csalódott, és elesettségében, magára maradottságában elfogadja a hitet.
Az élet fájdalom, és hogy elmeneküljön előle, belemerül bármilyen hitbe vagy hiedelembe.
Ez az állapot természetesen egy aranybánya lehetőségét adja a hiszékenységet önző módon kihasználók számára.
A vallás a csalárdak kezében van, ezért lett a világ vallástalan. Amíg a vallás nem lesz szabad a hittől, a valódi vallásosság nem tud megszületni.
Csak amikor a vallás találkozni fog a józan ész tüzével, akkor fog a szabadság, az igazság és az erő megszületni. A vallás erő, mert a gondolkozásnak ereje van. A vallás világosság. A vallás világosság, mert az értelem világosságot ad. A vallás szabadság, mert a körültekintő belátás szabadságot ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://agyagmecsesek.blog.hu/api/trackback/id/tr406276581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása